Twee nieuwe parcoursrecords in jubileumeditie!

 
Schroer in de duinen van Texel
Topatleet en parcoursrecordhouder Ronald Schroër
voorop in de Texelse duinen op de Halve Marathon

De tiende aflevering van de Texel Halve Marathon leverde niet alleen een recordaantal deelnemers op. De nationale topatleten Ronald Schroër en Jessica Oosterloo kwamen respectievelijk op de 21 km en de 10 km zo snel over de finish dat twee bestaande parcoursrecords aan flarden werden gelopen. Naast de bonus van € 250,00 gingen de atleten ook met een dekbed van sponsor TexelWool naar huis.

Nieuw Eilandstart

Ronald Schroër, de atleet van TDR Castricum, maakte op eigen verzoek gebruik van de nieuwe mogelijkheid om van het eiland te starten, de Eilandstart. Daarvoor liep hij eerst nog driekwartier in op het eiland. Ondanks het feit, dat hij de eerste 80 meter een steile helling van het talud bij TESO kreeg voorgeschoteld, liep hij op de Molkweg al aan de kop van de wedstrijd. Onbedreigd finishte hij als eerste op de hoofdafstand en verbeterde hij en passant zijn eigen parcoursrecord met dertig seconden en bracht het op 1.08.42. Ver achter Schroër kwamen Michiel de Ruiter (Nova) en Tim Tesselaar (Noordkop) als tweede en derde over de streep.

Finish van Margriet Berkhout, Halve Marathon Dames
Margriet Berkhout
Winnaar dames Halve Marathon

Bij de vrouwen zegevierde Margriet Berkhout (NOVA) in 1.27.58. Zij had een kleine minuut voorsprong op Marjolein Menheere (Prins Hendrik Vugt). Suzan Nieman (NOVA) eindigde als derde.

Zeer snelle 10 km tijden

De zuidenwind werkte afgelopen zondag echt in voordeel van de tien kilometer lopers. Wouter Ploeger (AAC 31) zag zijn poging om het aloude record van Mario Kröckert (30.26) uit de boeken te lopen net mislukken. Ploeger kwam uit op 30.38 min. Hij scoorde wel de tweede tijd van de afgelopen tien edities. Tweede en derde werden de Texelse atleet Jordy Vinke: 34.39 min en Rutger Keet (Dokev) 34.57 min. Vinke, die de week daarvoor net zijn wielercarrière had beëindigd was daarmee ook de snelste van de 460 atleten van Texel die op de tiende editie van start zijn gegaan.

Jessica Oosterloo van LSV Invictus uit Oosterwolde (Frl.) slaagde wel in haar opzet om de parcoursrecord bonus mee na huis te nemen. Zij bleef op de meet zestien seconden voor op de eindtijd van 34.57 min. van Marcella Herzog uit 2015. Daarmee nam zij revanche op Herzog, die haar record van 2014 vorig jaar verbeterde! Jessica scoorde nu de zeer snelle tijd van 34.41 min. De tweede en derde plaats waren respectievelijk voor Jacelyn Gruppen (HAC 63) 36.28 min. en Sandra Homan (DOKEV) 42.20 min.

 

Kopgroep na de start

Direct na de start: Jessica Oosterloo, 1e dames, 10 kilometer - Jordy Vinke, 2e heren 10 kilometer - Tim Tesselaar, 3e heren Halve Marathon